dimarts, 25 de novembre de 2014

ELS NOU RALS

Detall del mapa de la Baronia. Segle XVIII
Els Nou Rals és el nom que rep tota la llenca de terra poblada de pins que hi ha davant del litoral del terme municipal de Gavà. En total tres kilòmetres de costa. A mitjan segle XIX el baró d’Eramprunyà va repartir aquestes terres ermes entre els caps de família.

L'any 1897, Manel Girona va comprar totes les terres de la baronia i, com que els pagesos no disposaven de títols de propietat, es van produir conflictes. Un cop solucionats, alguns pagesos van formalitzar la situació, però altres, convençuts que les terres no valien gran cosa, les van vendre a diversos potentats de Barcelona que, amb més visió de futur, van fer una bona inversió.

Pel que fa a l'origen del nom, hi ha tres versions. Una diu que per fitar les finques es va contractar un agrimensor i el que va cobrar es va assumir entre tots: van tocar a nou rals cadascun. Una altra sosté que nou rals era el cens que pagava anualment cada pagès per les terres rebudes. La tercera manté que nou rals era el preu que va pagar cada cap de família per les terres.

      Sigui com sigui, cadascun va pagar nou rals, d'aquí l’origen del topònim.

Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà

1 comentari:

  1. Allà per la dècada dels anys seixanta del segle passat, en la meva etapa de periodisme per Diario de Barcelona, en el decurs dels números monogràfics extraordinaris que feiem cada any dedicat a Gavà, amb motiu de la Fira dels Espàrrecs, persones grans de la pagesia local, m'havien explicat que aixó dels NOU RALS era degut al preu que havien pagat les families per la compra d'una parcela de la zona de la Pineda.

    ResponElimina