dijous, 29 de gener de 2015

LES CASES DE PAGÈS

La fisonomia de Gavà abans de la industrialització era molt diferent de l'actual. Pel que fa als habitatges, a la planta baixa hi havia el menjador i la cuina. A la part del darrere, l’estable per als carros i les mules, el corral i l’eixida, que era un pati obert amb un pou i un safareig. Al pis de dalt hi trobàvem les habitacions. La porta del carrer es deixava sempre oberta i tenia un forat rodó a la part de baix perquè hi pogués passar el gat, imprescindible a totes les llars per mantenir a ratlla els ratolins.

Totes les cases disposaven de pou, però l’aigua no era bona per beure ni per cuinar. Només servia per a la higiene personal, fregar i rentar la roba. Al poble no hi havia xarxa de clavegueram. La latrina estava a l’eixida i donava a un pou que un cop a l’any s’havia de buidar. Els pagesos s’emportaven el contingut als camps i el feien servir com a adob.

Totes les cases de pagès tenien un corral amb gallines, pollastres, conills i un porc. Els pollastres i els conills es reservaven per als dies de festa, com Nadal i per la Festa Major. Un cop a l’any es matava el porc. Era una festa en la qual participava tota la família i els veïns que venien a ajudar. Es feien botifarres i embotits per a tot l’any. També, un cop a la setmana, es pastava el pa i es portava a un forn a coure. Fora de casa només es comprava el necessari, com el vi, el peix o la farina.Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà

2 comentaris:

  1. M'ha agradat l'entrada. Cal reivindicar les cases traduicionals iprotegir totes les que queden. En els darrers trenta anys hem perdut un tresor col·lectiu i cal exigir-ne responsabilitats. Només una correcció:les cases no eren en realitat gaire grans. Deixant de banda l'eixida, que era un espai productiu i sovint ple d'aviram, l'espai on vivien les persones no era gaire gran. I encara es feia més petit quan compartien casa diferents generacions, com era habitual.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies pels teus comentaris i observacions. Ja hem procedit a modificar el text.

      Elimina