Aquest plat es feia a Gavà
el 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat,
patró dels animals i dels traginers. La recepta que us oferim és de la Maria Rosa Estapé. Ella la va aprendre de la seva sogra,
coneguda com la “Pepeta de cal Planas “ i seguint la tradició de la casa, la
Maria Rosa la cuina cada any per Sant Antoni. També la podeu trobar al llibre
Cuina tradicional de Gavà, editat per efadós.
RECEPTA
Ingredients:
4 peus de porc, 4
naps, farina, oli i sal.
Per bullir els peus : 1 nap, 1 pastanaga, 1 branca d’api, 1 fulla de
llorer, 7 o 8 grans de pebre.
Picada: un gra d’all cru i 3
d’escalivats, julivert, 1 ceba grossa,
2 tomàquets madurs no gaire grossos,
15/20 ametlles torrades,
una mica de bitxo.
Preparació:
Partiu els peus per la meitat.
Saleu-los i poseu-los en una safata amb més sal per sobre. Deixeu-los reposar a
la nevera durant tres dies perquè agafin consistència i gust. Esbandiu-los en
el moment de cuinar-los. Poseu-los a coure durant dues hores en una olla amb
aigua i les verdures, netes i trossejades, el llorer i els grans de pebre. Han
de quedar cuits, però amb un punt de consistència. Escorreu-los un cop cuits.
Traieu-los l’os llarg. Reserveu mig litre del brou, refredeu-lo i
desengreixeu-lo. Un cop freds els peus, enfarineu-los i fregiu-los en una
cassola amb oli. Reserveu-los.
Feu la picada en un morter amb els
alls, el julivert, les ametlles, la ceba ratllada i els tomàquets nets de
llavors i també ratllats. Cal que quedi una pasta mol fina. Poseu la picada en el
mateix oli de fregir els peus i deixeu enrossir-la a foc molt lent. Cal fer-la
molt a poc a poc perquè quedi ben concentrada. Poseu-hi els peus i cobriu-los
just d’aigua. Deixeu-los coure a foc molt lent, que vagin fent xup-xup.
Comproveu-ne el punt de sal i, si cal, afegiu-hi brou de bullir els peus en
petites llossades. Els naps es bullen sense pelar. Un cop cuits, peleu-los i
talleu-los a grills. Enfarineu els grills i fregiu-los. Poseu-los sobre el
peus. Coeu-ho tot junt uns cinc minuts amb l’oli de fregir els naps. Els
darrers cinc minuts de cocció és millor que siguin al forn.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada