La
fisonomia de Gavà abans de la industrialització era molt diferent
de l'actual. Pel que fa als habitatges, a la planta baixa
hi havia el menjador i la cuina. A la part del darrere, l’estable
per als carros i les mules, el corral i l’eixida, que era un pati
obert amb un pou i un safareig. Al pis de dalt hi trobàvem les
habitacions. La porta del carrer es deixava sempre oberta i tenia un
forat rodó a la part de baix perquè hi pogués passar el gat,
imprescindible a totes les llars per mantenir a ratlla els ratolins.
Totes
les cases disposaven de pou, però l’aigua no era bona per beure ni
per cuinar. Només servia per a la higiene personal, fregar i rentar
la roba. Al poble no hi havia xarxa de clavegueram. La latrina estava
a l’eixida i donava a un pou que un cop a l’any s’havia de
buidar. Els pagesos s’emportaven el contingut als camps i el feien
servir com a adob.
Totes
les cases de pagès tenien un corral amb gallines, pollastres,
conills i un porc. Els pollastres i els conills es reservaven per als
dies de festa, com Nadal i per la Festa Major. Un cop a l’any es
matava el porc. Era una festa en la qual participava tota la família
i els veïns que venien a ajudar. Es feien botifarres i embotits per
a tot l’any. També, un cop a la setmana, es pastava el pa i es
portava a un forn a coure. Fora de casa només es comprava el
necessari, com el vi, el peix o la farina.
Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà