dimarts, 25 de juny del 2024

ELS PEIRÓ, MESTRES PICAPEDRERS DE GAVÀ

 

Josep Peiró Morte (vora 1861-1936). Natural d’Olba (Terol), als dotze anys va marxar del seu poble fugint de la fam, les pallisses del seu pare i d'una vida sense futur. Com la majoria de la població de llavors, no havia anat mai a l'escola i no sabia ni llegir ni escriure. Però era molt espavilat, perquè, tot sol, va arribar fins a Barcelona i va començar a fer feines al port. Anys després, vingué a Gavà per treballar en la construcció de la via del ferrocarril —inaugurat el 1881— que unirà Vilanova amb el port de Barcelona. S’hi va quedar a viure i es casà amb Maria Peiron, que era vídua amb un fill, Venenci Formosa. Amb ella tingué dos fills més, el Jaume i la Mercè. Els primers anys va fer exclusivament de pagès fins que va llogar un tros de muntanya al turó de Caçagats a Miquel Tintorer, i va emprendre l’ofici de picapedrer. Joan Tintorer, germà de Josep, recorda que en aquells temps li pagava una pesseta al mes.

Josep Peiró feia les proteccions dels portals per a l’entrada de
carros i els pedrissos de pedra vermella de les voreres, que encara podem trobar en molts carrers de Gavà. Treballador incansable, va prosperar, va comprar diversos camps i, l’any 1913, va adquirir una casa al carrer de Sant Pere. En aquest domicili, que a partir d’aleshores serà conegut com cal Peiró, la seva dona va regentar una botiga de queviures, a més de fer de modista. Així, el Josep es va convertir en un gavanenc benestant i ben relacionat que anava, fins i tot, a caçar amb l’hisendat Salvador Lluch. En aquell temps, també va comprar un terreny al davant de l’església de Sant Pere (Rectoria amb Raval de Molins), que va habilitar com a taller per als treballs de pedra més delicats.

El seu fill, Jaume Peiró Peiron (1902-1983), el va succeir al capdavant del negoci. Sense electricitat, a la pedrera encara es funcionava com a l'edat mitjana. Extreien, tallaven i treballaven manualment el gres triàsic vermell, fabricant pedrissos per als carrers, blocs de pedra per fer els arcs de les portes —de vegades amb gravats o dibuixos en relleu—, corrons per a les eres de batre blat, moles de molí, abeuradors per a animals, pedres d’esmolar i qualsevol altra cosa que es pogués fer de pedra.

Cada vegada que rebien un encàrrec, calculaven la pedra que calia treure i tallar. Amb pocs treballadors, rebien suport de familiars que, en sortir de treballar a la fàbrica, feien hores extres a la pedrera. Una vegada enllestida la feina, venia a carregar el transportista, en "Pauses", traginer amb un carro de tres muls, o en Jaume Milà Campamà, amb un carro i un matxo. Per carregar, recolzaven el carro a terra i, empenyent, feien lliscar les pedres cap a l'interior. Després, les duien al lloc de l'obra. Els retalls de pedra que anaven sobrant s'apilaven en alts munts, que van quedar a la pedrera un cop abandonada.

Jaume Peiró va efectuar treballs notables en pedra vermella a les masies de ca n’Amat, can Rosés i can Viñas, així com en moltes torres particulars. A la casa del carrer de la Rectoria,on hi havia hagut el solar del taller, encara hi podem trobar una bonica mostra de la seva feina, el relleu de dues plantes al seu test, als brancals, i les inicials JP i la data, 1951, a la llinda.

L’any 1960, l’alcalde, Joan Escala, i el rector, mossèn Isidre Puig, li van encarregar diversos treballs a l’ermita de Bruguers: restaurar l’espadanya del campanar, fer la taula de l’altar, i feines a la rectoria i a l'escala que puja al presbiteri.

En aquest mateix indret, una feina destacada de Jaume Peiró fou la construcció de l’actual creu de pedra, una rèplica perfecta de la que hi havia al davant de l’ermita i que havia estat malmesa en un accident fortuït.

AGRAÏMENTS: Jaume Milà, besnet i net dels Peiró; M. Lluïsa Cortell i Querol, besneta de Josep Peiró Morte, que ha escrit una ressenya biogràfica del seu besavi, i Rosa Batet, de cal Marquesó.

Enric Ferrer Batet

dijous, 20 de juny del 2024

ELS FESTIVALS DE FINAL DE CURS ALS ANYS CINQUANTA

 
 
Els festivals de final de curs marquen la culminació de l'any acadèmic amb combinació de cerimònies, representacions i activitats lúdiques. Als anys cinquanta els estudiants preparaven actuacions teatrals, recitals poètics i balls tradicionals, sovint sota la direcció dels mestres, que dedicava setmanes a assajar amb l'alumnat. 
 
La música en directe, amb pianos i guitarres, acompanyaven moltes de les actuacions, donant un toc festiu a l'ambient. També era habitual que les escoles organitzessin exposicions amb els treballs dels alumnes, com dibuixos, manualitats i projectes escolars, mostrant les habilitats adquirides durant el curs. 

Els pares assistien amb orgull, aplaudint amb entusiasme els esforços dels seus fills. Aquest festivals, més enllà de ser un moment de celebració, reforçaven els vincles comunitaris i han deixat un record inesborrable en la memòria col·lectiva de l'època.
 

📷 Festival de final de curs del col·legi Sagrat Cor, 1955. Col·lecció M Eugènia Marrugat. AMG.

🖋   Assumpció Gabernet

divendres, 7 de juny del 2024

L’ESCULTURA EN GRES A GAVÀ (II)

NUCLI URBÀ

A la façana de cal Marquesó, la casa situada al carrer de la Rectoria, cantonada amb el del Raval de Molins, trobem, cisellat, a la llinda del balcó de l'esquerra, el dibuix d'un barril i les eines típiques per construir-lo, així com una data: “1745”. Aquesta inscripció representava una valuosa font d'informació, ja que indicava l'ofici i la seu del taller d’un boter. Així doncs, qui volia comprar barrils, encara que no sabés llegir, trobava l'establiment sense problema. És l'anunci comercial més antic de la zona. No deixa de ser curiós i anecdòtic que a l'edifici proper de la rectoria no hi hagi res gravat, tot i ser de l'època i estar bastit amb pedra de la mateixa procedència.   

BRUGUERS

Ermita de Bruguers

Les escultures més importants es troben en aquest indret: tant la comunitat com els barons d’Eramprunyà van tenir un especial interès en l'obra. Tanmateix, cal reconèixer la mala sort del conjunt. Primer, l'obra va quedar inacabada perquè l’any 1503, en haver de refer la volta de l'ermita, que s'havia enfonsat, es va prescindir dels escultors per raó de pressupost. Després, el temps, les guerres i la deixadesa van danyar el conjunt. Actualment, l’escassa atenció a aquest llegat fa que la humitat vagi destruint les estàtues de l'interior.

A la façana hi trobem uns escuts inacabats, una verge trencada durant la Guerra Civil i, a l’arc de la porta, dos àngels i dos personatges que bé podrien ser els barons.   

Al cor de la capella hi pedem trobar quatre figues que el sostenen, un àngel, un lleó amb ales d’àliga, un altre àngel molt desgastat i un anyell amb bec d’ocell.

A la sagristia hi ha una làpida que commemora la reedificació de la casa forta del Sitjar.

Al dentell de la porta que va al pati de la casa rectoral hi trobem una llegenda en mal estat: FRA IOHAN BATISTA SADURNI, que en va ser ermità entre 1776 i 1788. 

 Creu de Bruguers

Aquesta creu de pedra, situada originalment al davant mateix de l’ermita, sembla que va ser bastida al mateix temps que la façana. Tot i que va sobreviure als estralls de la Guerra Civil, va ser destruïda l’any 1960 a conseqüència de la topada fortuïta d’un camió. Les fotografies i els fragments recollits van permetre al mestre picapedrer, Jaume Peiró, construir-ne una rèplica exacta, encara que se’n va canviar la ubicació.

 

Enric Ferré