dimecres, 1 de desembre del 2010

DIA 1 DE DESEMBRE, FESTIVITAT DE SANT ELOI, PATRÓ DELS TREBALLADORS METAL•LÚRGICS

Sant Eloi és el patró dels treballadors metal·lúrgics. Per això, els treballadors de la fàbrica Roca cada 1 de desembre feien festa en el seu honor i organitzaven diferents activitats per amenitzar la jornada.

La diada s’iniciava amb la trobada dels participants davant de les oficines de la Companyia que, encapçalats per les autoritats i acompanyats per la banda de música, conduïen la imatge del sant en processó fins a l’església. Un cop al temple, es feia un ofici solemne. En acabar, Sant Eloi tornava a la fàbrica, de nou en processó i en mig d’un ambient festiu.

Tot seguit tothom es dirigia a Can Sellarès a fer-hi torneigs esportius on competien els treballadors de les diferents seccions. Finalitzades les activitats esportives, els directius de Roca repartien els trofeus. A la tarda es disputava un partit de futbol que enfrontava solters contra casats. Acabat el partit, calia anar a preparar-se per al ball de nit que s’organitza al Casino i al qual es podia anar acompanyat per familiars i amics. Aquesta tradició de festejar la diada de Sant Eloi es va mantenir fins a finals de la dècada dels seixanta. 

Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada