dilluns, 6 d’octubre del 2014

AVUI FA 80 ANYS. RECORDANT ELS FETS DEL 6 D’OCTUBRE DE 1934

Després del triomf de la dreta a les eleccions generals de novembre de 1933, va créixer el temor a la supressió de la República. El 5 d'octubre es va declarar una vaga general a tota Espanya, que va paralitzar Barcelona.

Companys i el govern de la Generalitat van assumir el compromís de revoltar-se contra el govern confiant en l’èxit d’una revolta de les esquerres espanyoles. El dia 6 a primera hora del matí les forces addictes a la Generalitat van prendre els punts estratègics de la ciutat. Però Batet, Capità General de Catalunya, no va donar suport a Companys i va aixafar el moviment. Es va declarar l’estat de guerra, el govern català va ser arrestat i es van suspendre l’Estatut i la Generalitat.

Com a conseqüència, a Gavà es va dissoldre l'Ajuntament i es va nomenar alcalde-gestor a Hugo Villa Citelli, un jove d'origen italià que havia arribat al poble per treballar a la fàbrica de les Cintes. Alcalde-Gestor però sense cap regidor. Al maig, es va fer càrrec de l’Ajuntament Josep Llonch Tarrida. 

Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada