divendres, 12 de desembre del 2014

LA FESTIVITAT DE SANT NICASI A INICIS DEL SEGLE XX

La festivitat de Sant Nicasi, el 14 de desembre, era molt festejada pels gavanencs, perquè en aquesta època de l'any gairebé no hi ha feina al camp. Dies abans, les dones endreçaven la casa i emblanquinaven les façanes. Era el moment d'estrenar vestits i abric, i lluir-se a la cuina per convidar a dinar els forasters. El jovent passejava pel carrer i pactava els balls d'aquells dies de festa.

A la plaça Major s'hi instal·laven dues parades de joguines, cavallets i una parada amb torrons i altres llaminadures. Els caçadors podien practicar el tir al colom al marge de la riera de Sant Llorenç.

La festa durava tres dies. El primer dia, després de celebrar l'ofici solemne en honor al sant, s'organitzava la processó, que encapçalava la corporació municipal en ple. A la tarda i a la nit s'omplien les sales d'espectacles del cafè del Centre i del cafè de la Plaça, que competien a l’hora de decorar luxosament l'espai i portar les millors orquestres de ball. També s'omplien de gom a gom els cafès i, a la nit, els aficionats locals hi acostumaven a oferir una representació teatral.


Assumpcio Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada