dilluns, 29 de juny del 2020

COLOSAL ESTRENA PER FESTA MAJOR DE LA PEL•LÍCULA “APACHE” AL CENTRE CULTURAL DE GAVÀ

 DEL 28 DE JUNY AL 3 DE JULIOL DE 1955.

 
AMG. Col·lecció Jaume Mitjans. Any 1955

Un film estatunidenc projectat en tecnicolor. “Apache” va ser interpretada per l’actor Burt Lancaster  (Oscar al millor actor 1960 per “Elmer Gantry”), protagonista de pel·lícules com “Vera Cruz”, “L’home d’Alcatraz”, “El falcó i la fletxa”, entre tantes, i per l’actriu Jean Peters, una dona de les més importants del moment i que va formar part de grans pel·lícules com “Niàgara” i “Viva Zapata”.

Dirigida l’any 1954 per Robert Aldrich (“Dotze en el patíbul”, “El vol del Fènix”), la pel·lícula és un western que tracta d’un indi apatxe —últim guerrer de la seva raça— que vol tornar al seu poble per ser granger i que és capturat i enviat a la reserva d’on aconsegueix escapar; llavors, comença una persecució...

Va ser una de les primeres obres en què el protagonista era un indi i amb la qual es va voler transmetre al públic la visió més humana i comprensiva dels natius que durant molts anys havien estat sotmesos a la tirania del poble americà. La pel·lícula va aconseguir un gran èxit.

 A Espanya eren anys de censura. El cinema formava part d'una propaganda ideològica en què els valors patriòtics eren molt forts. En aquesta restricció, l'Estat va imposar el doblatge de totes les projeccions al castellà i no en un altre idioma. La primera pel·lícula que va ser traduïda al català va ser la francesa "Draps i ferro vell" l'any 1933 (abans del domini franquista). Durant el període de dictadura, van existir alguns intents de projectar pel·lícules traduïdes, però va ser anys més tard, amb el naixement de la Televisió de Catalunya (anys 80) quan es va poder realitzar. Actualment, "Apatxe" es pot veure en versió catalana.

 Podeu veure una petita ressenya de la pel·lícula en aquest enllaç: 
www.youtube.com/watch?v=EQ0m6OiobMU&t=6s

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada