dilluns, 1 de març del 2021

EL RETORN DE LLUÍS COMPANYS

 

Avui fa vuitanta-cinc anys del retorn del president Lluís Companys a Barcelona, després de la victòria del Front Popular a les eleccions de la república espanyola. Havia passat un any i mig d’ençà que fou detingut i empresonat pels fets d’octubre del 1934

Durant l'any 1934, Lluís Companys impulsà la polèmica Llei de contractes de conreu, que l'enfrontà amb els grans propietaris i amb el Govern espanyol. El 6 d'octubre del 1934 protagonitzà una revolta contra la legalitat republicana arran de l'entrada al govern de la República de la Confederación Española de Derechas Autónomas (CEDA) i proclamà l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola des del balcó del Palau de la Generalitat.

El Govern català fou detingut en ple per tropes dirigides pel comandant en cap de la quarta divisió orgànica, el general Batet. Lluís Companys seria empresonat amb tot el seu govern i l'Estatut d'autonomia de Catalunya de 1932 fou suspès. Companys fou empresonat primer al vaixell Uruguai, fondejat al port de Barcelona, i després traslladat a Madrid, on fou jutjat pel Tribunal de Garanties Constitucionals i condemnat, amb tot el Govern català, a trenta anys de reclusió major. Posteriorment se'l traslladà al penal d'El Puerto de Santa María (Cadis). Aquests fets coincidiren amb la vaga general revolucionària convocada a tot Espanya i amb la insurrecció asturiana propulsada per la UGT i la CNT a Astúries. Romangueren detinguts i empresonats fins a la victòria electoral del Front Popular a les eleccions de febrer del 1936.

Un cop alliberat, Companys tingué un retorn triomfal a Catalunya. Al peu de les costes de Garraf deixà el tren que el portava a Barcelona i pujà a un cotxe descapotable iniciant, així, un recorregut multitudinari fins al Palau de la Generalitat. El pas de la comitiva per Gavà, amb la gentada que el va anar a rebre, i que podem veure en aquestes imatges, el va poder captar el fotògraf local Martí Sabatés a la carretera de Santa Creu de Calafell, ben a prop de l’Hostal vell i del sortidor de benzina que hi havia instal·lat. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada