dissabte, 11 de novembre del 2023

TAL DIA COM AVUI, UN 11 DE NOVEMBRE, PERÒ DE 1918, ES VA ACABAR LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL


La Primera Guerra Mundial va ser un conflicte global, que va tenir lloc entre 1914 i 1918, i que va involucrar les principals potències mundials de l’època: els aliats —Gran Bretanya, França, Rússia i, més tard, els Estats Units— enfrontant-se contra les potències centrals —Alemanya, Àustria-Hongria i l’imperi otomà. La guerra va estar marcada per l’ús de noves tecnologies militars i va causar un gran nombre de morts i ferits, i una destrucció massiva. La guerra va acabar amb la signatura de l’armistici de Compiègne, l’11 de novembre de 1918, que va posar fi als combats actius. Aquest conflicte va tenir un impacte profund en la política, l’economia i la societat global, i va preparar el terreny per a futurs conflictes internacionals.


El camp de batalla de La Pompelle, situat a prop de Berry-au-Bac, a França, va ser un punt estratègic disputat entre les forces alemanyes i franceses. Les batalles a la regió van ser intenses i van provocar moltes víctimes. Una forma de propaganda i comunicació massiva van ser els llibrets de postals del conflicte. Les autoritats van utilitzar aquesta tècnica per difondre missatges patriòtics, motivar el suport públic a la guerra, i mantenir l’esperit moral de les tropes i ciutadans. Aquestes postals sovint mostraven imatges que ressaltaven la valentia dels soldats, l’heroisme i el sacrifici, així com imatges que retrataven l’enemic com a cruel o inhumà. A més a més, es venien per recaptar fons per a la guerra.

El llibret que us mostrem va ser editat a Reims l’any 1918 i es troba entre la documentació d’un dels fons familiars que custodia l’arxiu, el de la família Purcet-Ferrer.

Si voleu veure el video del llibret de postals del conflicte, cliqueu aquest enllaç :  👇

                                                                                 "Postals del conflicte bèl·lic any 1918 "   


Assumpció Gabernet

Arxiu Municipal de Gavà 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada