dimarts, 15 de setembre del 2020

GRAN PEL•LÍCULA D’AVENTURES AL CENTRE CULTURAL DE GAVÀ. TAL DIA COM AVUI, EL 2 D’OCTUBRE DE 1954 ES VA PROJECTAR “TARZÁN Y LA CAZADORA”.

 

AMG. Fons Jaume Mitjans. Any 1954

Johnny Weissmuller, Brenda Joyce i Johnny Sheffiel, en els papers de Tarzan, Jane i Boy, van ser els protagonistes de la pel·lícula “Tarzán y la cazadora”. 

AMG. Fons Jaume Mitjans. Any 1954

Un film  protagonitzat per un cèlebre esportista olímpic de natació guanyador de 5 medalles d’or i una de bronze. Johnny Weissmuller va ser considerat un dels millors nedadors del món en obtenir 67 rècords mundials. Els companys de repartiment van ser l’actriu Brenda Joyce (“Maryland”, “Vinieron las lluvias”) i Johnny Sheffiel (“Bomba, the jungle Boy”), i la va dirigir Kurt Neumann (“La mosca”, 1958).

La pel·lícula tracta sobre Tarzan i la seva família que visiten el Rei Farrod (governant d’una tribu africana) en el seu aniversari. Poc després arriba Tanya Rowlins i la seva expedició amb la intenció de caçar animals salvatges per vendre’ls als zoològics a Amèrica. A partir d’aquí, Tarzan, Jane, Boy, amb la participació de Cheetah, comencen la lluita per intentar salvar tots els animals capturats. Aquesta pel·lícula va formar part d’una dotzena més en què el protagonista va ser Johnny Weissmuller. Totes elles van ser adaptacions del llibre d’Edgar Rice Burroughs.

Tarzan protagonitzat per Elmo Lincoln, any 1918

Tarzan va ser un dels personatges més emblemàtics de la indústria cinematogràfica del moment. El personatge amb “taparrabos”, que es penjava dels arbres i que amb el seu crit defensava i reunia els animals més ferotges de la selva. El primer Tarzan de la història va ser Elmo Lincoln, que l’any 1918 va interpretar-lo en cinema en blanc i negre quan el cel·luloide encara no tenia so.

Molts més van fer el crit de Tarzan, Lex Barker (1949), Gordon Scott (1955), Jonn Derek (1981), Tony Goldwyn (film d’animació Disney, 1999), Alexander Skarsgard (2016), entre altres, però el més carismàtic va ser Johnny Weissmuller.

 

Jane, Tarzan, Boy i Cheetah

No podíem oblidar un altre protagonista d’aquesta sèrie de filmacions, l’inseparable Cheetah. Amb la seva complicitat i comicitat l’èxit estava assegurat. Company de Tarzan, era impensable una pel·lícula sense Cheetah, un ximpanzé mascle. En el transcurs dels anys Cheetah va obtenir el premi Calabuch al Festival Internacional de Cine de Comedia de Peñíscola, i figura al llibre Guinness dels rècords com un dels primats més longeves del món (va morir amb 80 anys).

 

Clica a l’enllaç per veure la seqüència de Cheetah comunicant-se amb militars nazis.  
 
A Espanya aquestes pel·lícules van tenir molt bona acceptació entre el públic, però encara hi havia la censura. La dictadura franquista revisava i restringia les imatges i traduccions a l’espanyol. Tant el personatge de Tarzan, i el seu físic, com el de Jane inquietaven els censors, que els consideraven immorals i perillosos per la seva càrrega sexual.
Podeu veure una petita ressenya de la pel·lícula (versió original) en aquest enllaç: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada