divendres, 2 de maig del 2014

QUAN VA COMENÇAR LA FIRA D’ESPÀRRECS?


   L'any 1932, amb la finalitat de donar a conèixer el producte i de fomentar-ne la qualitat, per iniciativa del Sindicat Agrícola es va convocar el primer Concurs-Exposició d’Espàrrecs. L’any 1936 se’n va celebrar la cinquena edició. L'esclat de la Guerra Civil va iniciar un parèntesi i el concurs no es va reprendre fins a l’any 1943. Cinc anys després, el 1948, se’n va convocar una altra edició, però, malgrat que la producció era excel·lent, el concurs no es va tornar a organitzar fins a l’any 1961.

      A partir de 1963 el concurs va prendre un nou caire. Va passar a ser més ambiciós amb l'objectiu de transcendir fora de l’àmbit local. S’hi van incorporar nous sectors: maquinària agrícola, productes industrials, comerç local... Els visitants es van començar a comptar per milers. A partir de 1980, amb l’arribada de la democràcia la Fira obre les portes a les entitats i associacions de la ciutat. Es va arribar als 150.000 visitants.

    A mesura que passaven els anys, va augmentar la demanda d’espai per als expositors i els visitants i la Fira va anar canviant d’emplaçament: Torre Lluc, Rambla, pavelló Jacme March, plaça de Francesc Macià... Actualment, per adaptar-se als nous temps, hi ha un replantejament de la Fira que implica canvis d’oferta i d’ubicació.

      Assumpció Gabernet
      Arxiu Municipal de Gavà  

1 comentari:

  1. A finals de la dècada dels anys seixanta del segle passat, " DIARIO DE BARCELONA", publicaba cada any, un suplement monogràfic dedicat a la " Fira de l'espàrrec de Gavà", de entre 16 i 20 planes en "huecograbado". Atès que jo en aquella época cubria la corresponsalía de Gavà, entre d'altres municipis del Baix Llobregat, em feien l'encàrrec de la seva realització. Per a mi, era del meu agrat, en conèixer molt bé el municipi, on hi vaig fastejar prop de vuit anys i posteriorment casar-me a l'Esglèsia de Sant Pere. Guardo molts bons records de les fires de l'espàrrec.

    ResponElimina