La plaça Major va evolucionar a partir de l'antic camí medieval que anava de Barcelona a Sitges i que unia Gavà amb les veïnes poblacions de Viladecans i de Castelldefels. Actualment hi destaquen tres edificis:
LA CASA GRAN
“Les festes de carnaval a Gavà, quan jo era molt jove, consistien en disfressar-se unes poques persones que eren mirades com les més eixecelebrades, i estrafent la veu i fent moviments exagerats donaven voltes pels carrers amb seguiment i cridoria de la quitxalla, i quan arribava el dimecres de cendra anaven a la tarda els nois i noies acompanyats dels seus mestres a fer la berenada en lloc escollit de la muntanya, com també algunes colles de dones i principalment les modistes. Gavà és l’únic productor d’espàrrecs de Catalunya i aquesta singularitat ha propiciat el naixement d’un vocabulari propi relacionat amb aquest cultiu. Malgrat que no està recollit al diccionari, els pagesos l’utilitzen de forma habitual.
Barjola o burjola: cistell de vímet ovalat amb una nansa al mig i una altra de més petita en cada extrem que els pagesos gavanencs utilitzaven per col·locar-hi els espàrrecs.
Feiucs: parts seques de la planta de l’esparreguera que els pagesos eliminen amb especial cura per afavorir la sortida dels turions i evitar molèsties en el moment de collir els espàrrecs. Aquests mateixos feiucs, secs i tallats, serveixen per protegir els marges del vent de ponent amb la finalitat que no s’endugui la sorra.
Manadar: triar els
espàrrecs per classes i gruix i fer-ne manats.
Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà
EL NORBERTO I LA JOSEFA: CARTES DES DEL FRONT
Norberto Guitart era un pagès de Castelldefels, casat i amb dos fills petits, el Nadalet i l’Aleix. Entre l’1 i el 16 d’octubre de 1938 va escriure setze cartes a la seva dona, la Josefa Ros —una per dia— . Feia més de set mesos que era a primera línia del front de l’Ebre, i mantenir aquella correspondència diària l’ajudava a conservar l’ànim.
Al llarg de vuitanta-set pàgines, el Norberto narra el dia a dia en una trinxera: les guàrdies, l’avorriment, la incertesa, la manca d’higiene, l’alimentació... Es preocupa per saber com va tot a casa seva —segueix els problemes dentals de la seva dona, l’estat de salut de la seva mare i els progressos del seu fill gran, que aprèn a llegir. Dona consells a la Josefa sobre com portar les terres —què cal sembrar, collir o podar—, pateix pels companys ferits i s’entristeix pels que es van quedant pel camí.
Però potser el que més crida l’atenció és el fort sentiment d’enyorança envers els seus, i especialment envers la seva dona, a qui sempre anomena «Josefa mía de mi corazón», i la seva necessitat de veure’ls i abraçar-los. Un anell rebut a inicis d’octubre, amb una fotografia de la família, li serveix de consol:
«También me dices que el Nadalet y el Aleix siempre te quieren ver
la mano, pues yo no tengo que pedirlo a nadie; de noche me lo pongo
al revés, o sea, le doy media vuelta y me queda en la palma de la
mano, y me pongo la mano debajo de la cara para teneros más cerca. Y
si pudierais oír las cosas que os digo, pues entablo verdaderas
conversaciones con vosotros, pero no me contestáis... qué le
haremos, un día u otro me contestaréis, ¿verdad, Josefa mía...?»
El Norberto va mantenir fins a l’últim moment l’esperança que el rellevessin i poder tornar a casa. El seu desig, però, no es va fer mai realitat. Va ser afusellat i enterrat al municipi de la Fatarella.
La Josefa, vídua i amb dos fills petits, es va proposar recuperar les seves restes i retornar-les a casa. El 18 de novembre de 1939, el cos del Norberto va ser traslladat i inhumat a Castelldefels. Uns anys després, la Josefa va decidir marxar amb els seus fills i la seva nova parella a l’Argentina. Allà va començar una nova vida, però mai no va oblidar el Norberto, a qui sempre va continuar considerant el gran amor de la seva vida.
El plec de cartes sempre la va acompanyar, i poc abans de morir les va confiar al seu net, Luis Alberto Guitart, que fa uns anys va tornar a Castelldefels amb la seva dona i els seus dos fills. Ara viu a Gavà, i el seu desig és donar a conèixer aquesta història d’amor: la dels seus avis paterns, el Norberto i la Josefa.
La nit de reis de 1936 els Reis Mags van portar al petit Joan un regal de somni. Quan va obrir el paquet va pensar que aquell any havien estat molt generosos i que es devia haver portat molt bé perquè amb aquella joguina seria l’enveja de tots els nens del poble.
La iniciativa de construir una línia fèrria que unís Vilanova i Barcelona va ser d’un acabalat vilanoví, Francesc Gumà, que va emetre accions per fer front al projecte. Aquesta xarxa viària tindria 90 quilòmetres i passaria per quinze poblacions, entre elles, Gavà. Les obres van començar l’any 1878 i van donar feina a més de 5.000 treballadors. Paral·lelament, a Gavà, es va iniciar la construcció de l’estació, un edifici d’inspiració eclèctica compost per planta baixa, pis i terrat.
No fa tant de temps, quan s’acostava Nadal, els vells oficis de servei als ciutadans —el sereno, l’escombriaire, el mosso del “colmado”, el carter, el fanaler—, molts d’ells ja desapareguts, anaven casa per casa per felicitar els veïns i recollir les estrenes; l’”aguinaldo”, que n’hi deien.
“La festivitat de Sant Nicasi començava al matí amb un ofici a l’altar del patró. Més tard, amb l’assistència de les autoritats, se celebrava l’ofici solemne. Un cop acabada la cerimònia, s’iniciava la processó, que recorria els principals carrers de Gavà, a càrrec de la Germandat de Sant Nicasi.
La sopa de carbassa se solia fer a les cases de pagès de Gavà els dies de pluja i fred, quan els homes no podien anar al camp i es quedaven fent feines a casa. Si no es tenien carbasses pròpies, se’n demanaven al veí. A continuació us oferim la recepta de la Benita Torrents que es va publicar al llibre Cuina Tradicional de Gavà, editat per efadós.RECEPTA
Ingredients:
600 g de carbassa neta. Aigua o brou de bullir verdures. 4 talls de cansalada viada. Oli i sal
Preparació:
Talleu la carbassa a daus i poseu-la a coure amb el brou. Quan la carbassa comença a bullir, remeneu-la perquè es vagi desfent i agafant consistència. Talleu la cansalada viada a trossets i fregiu-la fins que quedi ben torrada.
Presentació a taula:
Serviu la sopa ben calenta amb la cansalada per sobre i amanida amb una mica d’oli de fregir-la.