divendres, 22 de maig del 2020

RECORDANT A PERE MARRUGAT I QUEROL


AMG. Fons Pere Marrugat, any 1974
Pere Marrugat i Querol (Gavà, 1936-2020) va ser net de Joan Querol, un dels germans de la família Querol, coneguda com els rajolers, que l’any 1903 va edificar la primera bòbila de Gavà. Aquest és un fet remarcable, ja que marca el naixement de la industrialització a la nostra ciutat. La xemeneia d’aquesta bòbila encara resta en peus i dona nom a un complex esportiu i a un barri de Gavà. Vinculat des de ben jove al món industrial, entre 1954 i 1957 va treballar a la bòbila del seu avi, on es va fer càrrec de la comptabilitat i la logística. 
 
Posteriorment es va incorporar activament en la gestió de la fàbrica de begudes carbòniques del seu pare, Begudes Carbòniques Marrugat, fundada l’any 1955 i amb seu al carrer de Sant Isidre. El negoci familiar va anar creixent i el seu pare i onze fabricants més del Baix Llobregat van crear CARESA, Carbòniques Reunides, SA, una de les empreses més importants de fabricació i distribució de begudes carbòniques de la comarca (Gasosa Núria i Familiar). Pere Marrugat hi va començar com a repartidor, va passar a ser-ne inspector de zona i va arribar al càrrec de comptador/tresorer, alhora que va formar part del consell d’administració. Però la pugna amb empreses del sector per conquerir el mercat de begudes carbòniques i la conflictivitat laboral de finals dels setanta va produir un gran desgast comercial i una forta pèrdua de rendibilitat a l’empresa, cosa que en va provocar el tancament l’any 1985. 
 
AMG. Fons Pere Marrugat, any 1974
Després de l’experiència industrial, Pere Marrugat va treballar en el sector de les assegurances com a agent representant d’ALICO. L’any 1988 va decidir aprofitar la seva llarga experiència comercial per engegar, junt amb la seva dona, la botiga de regals Kukades, a la Rambla de Gavà, projecte empresarial que va mantenir fins a jubilar-se.
 
Vida pública
Pere Marrugat va estar vinculat al món polític local des de la transició i l’any 1978 es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya. Es va incorporar al comitè executiu local i va exercir diverses tasques de responsabilitat —tresorer, secretari, vicepresident i coordinador de les campanyes electorals del partit entre els anys 1979 i 1994.
 
Durant vint anys va ser regidor a l’Ajuntament de Gavà (1983-2003). També va ser cap de llista de CIU a les eleccions municipals entre 1995 i 1999, i portaveu del seu grup municipal en els períodes 1995-1996 i 1998-2001. Durant aquests anys va formar part, pràcticament, de totes les comissions municipals.
El juliol de 2005 va ser nomenat síndic municipal de Greuges, càrrec que va ocupar fins a acabar el mandat a finals de l’any 2010.
Pere Marrugat sempre va viure plenament integrat en el teixit sociocultural de la nostra ciutat, participant activament en diferents associacions i entitats. Era soci del Centre Cultural de Gavà, de la Societat Coral La Igualtat, de l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, i de l’Agrupació Fotogràfica Gavà. També va formar part de la junta directiva de l’Associació de l’Àrea Comercial “Les Rambles”, de la Federació d’Associacions de Comerciants de Gavà (Comerç Gavà Centre) i de l’Associació de Veïns del Centre.
 
Activitat fotogràfica 
Abans d’aquesta intensa vida pública, Pere Marrugat va descobrir la fotografia. A finals dels seixanta, els consells experts d’amics com ara Secundí Roca i Joan Mitjans van guiar les seves primeres passes i el van acostar a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i a l’Agrupació Fotogràfica Gavà, entitats on es va formar i de les quals, amb el temps, va passar a formar part dels seus òrgans de gestió. De seguida va començar a freqüentar les tertúlies fotogràfiques,  cosa que el va animar a participar en els concursos fotogràfics que s’organitzaven. Ben aviat es va reconèixer la seva vàlua i va aconseguir els primers premis, que al llarg de la seva trajectòria van arribar a ser més de tres-cents. Entre els de renom internacional cal destacar el tercer premi d’Andorra (1969), el segon premi i diverses mencions al concurs convocat pel diari Pravda, Moscou (1971); les mencions, diplomes i publicació de diverses fotografies al diari Pravda els anys 1972, 1973 i 1974; la selecció i edició d’una fotografia al catàleg de l’Exposició Mundial Eurofoto a Alemanya (1972), i l’honorable menció i publicació de la fotografia guanyadora al concurs Internacional Nikon al Japó (1973-1974).
 
Com a conseqüència de la seva popularitat i gran qualitat com a fotògraf, va estar sol·licitat per participar com a jurat classificador en nombrosos concursos nacionals. També va ser membre del cos de jurats i del consell tècnic de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

 

Benet Solina Garcia
Arxiu Municipal de Gavà

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada