divendres, 1 de maig del 2020

SABÍEU QUE L’ANY 1965 ES VA CELEBRAR UNA «ESPARREGADA» A GAVÀ?

 

L’any 1963 el Concurs d’Espàrrecs va canviar d’ubicació -de la Biblioteca al Casino- i  va comença a transcendir fora de l'àmbit local.  Els visitants forans, que es comptaven per milers, provenien especialment  de Barcelona, ciutat  que continuava sent el principal mercat de distribució dels espàrrecs. En aquells moments hi havia ambició i ganes de créixer i s'intentava arribar  als turistes dels càmpings editant el programa oficial en castellà,  francès i anglès. La ciutat vivia aquells dies com una festa i la gent invadia la Rambla i el carrer del Centre. 
 
L'espàrrec continuava sent una font de riquesa per a Gavà. Eren moltes les famílies que es beneficiaven de la seva collita i es començava a plantejar la necessitat de convocar un concurs més ambiciós amb projecció nacional. Es va proposar crear un Patronat Local per fomentar l'espàrrec que inclouria els sectors agrícola, industrial i comercial de Gavà així com els organismes oficials.  
 
La il·lusió per tirar endavant el certamen estimulava la imaginació i es fan noves propostes. L'any 1965 la Comisión Mixta Local del Concurso de Espárragos va organitzar, en col·laboració amb Radio Barcelona, una «Esparregada». Des de Barcelona es van organitzar autocars que van anar cap  a Les Sorres per assistir a una demostració del cultiu i collita d’espàrrecs.  A continuació els visitants es van dirigir a un restaurant de la zona on van degustar espàrrecs amb diferents salses. La intenció era emular les calçotades de Valls i atreure un turisme gastronòmic. Llegim al periòdic Brugués d’aquell any:
 
 ¿No celebra Valls, con tradicional éxito su calçotada? Sí, verdad, pues l'Esparregada de Gavà serà reconocida turística e internacionalmente en un  tiempo  no lejano por los famosos espárragos de nuestra villa" 
 
Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada