Foto:Jordi Vaghi. AMG |
El delta de Ponent, que abasta des de l’estany del Remolar fins a les
costes del Garraf, era una zona pantanosa i insalubre gens apta per al cultiu.
Amb tot, ja des de les acaballes de l’edat mitjana, va haver diverses
iniciatives per transformar-lo. Aquest procés va ser summament lent i fins al
segle XIX no es van introduir els canvis que van culminar amb la plena
colonització de la zona. Entre aquests canvis cal destacar la gradual
dissolució del règim senyorial, el progrés de la tècnica, la crisi vitícola,
que va reduir les rendes de secà, i la creixent demanda del mercat de Barcelona
que absorbia bona part de la producció agrícola del delta, entre la qual hi
havia els espàrrecs de Gavà.
L’espàrrec va ser durant molts anys, i fins a la dècada dels anys
setanta, una font important de riquesa per als pagesos i la base de l’economia
del camp gavanenc. L’esparreguera és una planta que creix en condicions molt
adverses. Davant un mal any per a l’agricultura, l’espàrrec es presentava com
un ingrés segur i, com que Gavà n’era l’únic productor de Catalunya, podia
mantenir un bon preu al mercat.
L’any 1973 el periòdic local Brugués ja es feia ressò del perill que la proximitat a Barcelona
suposava per al camp gavanenc. I és que, efectivament, l’avidesa de sòl
industrial i residencial, de l’aigua del subsòl i la creació d’una
infraestructura de comunicacions adequada a les noves necessitats van començar
a minvar les Sorres. Barcelona, que va ser l’estímul per sanejar les maresmes i
augmentar la producció agrícola, va ser la causa d’aquesta situació. L’evolució
i la rapidesa del transport li permetien buscar productes frescos a molts
quilòmetres de distància. De forma progressiva, l’espàrrec va deixar de tenir pes
en l’economia, però actualment encara continua sent el producte més
representatiu.
Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà
Assumpció Gabernet
Arxiu Municipal de Gavà